Sobre el #coronavirus
06/03/2020
La Facultat de Medicina de la UAB, amb la finalitat de facilitar l’activitat dels professionals sanitaris i preservar l’estat de salut dels malalts ingressats als hospitals o en regim ambulatori (CAP), i amb el consens de les direccions hospitalàries, unitats de medicina preventiva i unitats de malalties infeccioses de les respectives Unitats Docents Hospitalàries, ha decidit suspendre temporalment totes les pràctiques clíniques hospitalàries fins a nou avís.
S’anirà informant sobre les actuacions docents que es derivin d’aquesta decisió i demanem disculpes pels inconvenients que pugui generar.
La UAB es manté en contacte i segueix les directrius dictades pel Departament de Salut, l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) i el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, els centres sanitaris, inclòs el Servei Assistencial de Salut de la UAB, tenen disponible el protocol d’actuació que dictamina l’ASPCAT.
La UAB va informar a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) el cas d’una persona infectada pel coronavirus SARS-COV-2 per contagi d’una persona pròxima. Els serveis mèdics ja van realitzar la detecció dels seus contactes estrets en l’àmbit familiar i universitari per tal de prendre les mesures preventives adequades i ens van informar que no calia adoptar cap mesura específica a nivell d’aula ni de centre.
Per a la comunitat universitària s’ha habilitat una bústia de consultes: info.coronavirus@uab.cat.
Què hem de saber?
Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.
El Departament de Salut estableix mantenir les mesures genèriques de protecció individual aplicables actualment enfront de malalties respiratòries, que inclouen:
- Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
- Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.
- Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
- Eviteu compartir menjar, estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Per a una informació més detallada, es pot accedir als portals següents:
Més informació: Preguntes i respostes sobre la malaltia COVID-19 en l’àmbit universitari (Actualitzat: 28.02.2020)