Vila Universitària UAB

La Vila té Internet?

La Vila té internet

Una de les preguntes més realitzades és: la Vila té Internet?

Doncs bé, en aquesta secció intentem explicar les característiques, la voluntat de millora constant i la realitat d’aquest servei.

La Vila té Internet: gratuït.

Orígens

Històricament, Vila Universitària ha tingut un internet limitat… tot i que hem d’especificar que totes las xarxes i Internet tenen límits y limitacions.

Vam començar amb una connexió per cable, amb una única rosseta situada al menjador (encara podràs trobar reminiscències d’aquella “època gloriosa” al saló). La qual sobrava per a tots els membres del pis, encara no existia ni el campus virtual.

Els anys passaren i la dependència a Internet incrementava. Els primers anys del boom de la xarxa de xarxes, disposàvem del mateix WiFi de la UAB, amb totes les limitacions que això comportava: no accés a YouTube ni a pàgines de descàrregues o jocs en xarxa, connexió pràcticament inexistent a partir de les 18 hores, ja que se suposava que  a aquella hora l’afluència d’alumnes a classe era molt més reduïda, tothom obviava que hi havia una col·lectiu d’estudiants que vivia al campus.

La següent inversió es va centrar en la implementació de un nou sistema de xarxa Wi-Fi, instal·lació d’antenes  més potents per millorar la recepció de la Wi-Fi de la UAB i en intentar reduir les limitacions imposades per les connexions habituals als campus universitaris públics.

Punt d’inflexió

Finalment, l’any 2013, rere moltes negociacions amb l’Autònoma, vam aconseguir poder separar-nos del seu canal i tenir-ne un de propi, instaurant polítiques i dissenys únics (com casa) instal·lant una zona Wi-Fi pública, limitada a nivell geogràfic, d’ús exclusiu a l’entorn de Vila. Mai totalment independent ja que, degut a formar part d’un campus universitari, sempre existiran limitacions d’accés, però sí que amb una gran autonomia.

La instal·lació d’aquesta nova infraestructura tecnològica i de comunicacions, mes robusta i intel·ligent, es va fer per terminis, degut a la gran envergadura del projecte. El curs 2014-15 es va donar per finalitzada, donant com a resultat una connexió Wi-Fi a Internet  de 10 – 30 Mbps.

Actualitat

Els treballs de manteniment i assistència que es duen a terme són intensius i continuats.

Aquest projecte de millora de la xarxa i servei d’internet de la Vila, fou dissenyat com un projecte de millora global, és a dir, no només a nivell tècnic, si no també de servei (polítiques per descàrregues, jocs online, tràfic d’àudio i vídeo, YuoTube o streaming a qualsevol horari), això és augmentar la  l’atenció directe al resident, així que vam incorporar la figura del Delegat Informàtic, ara ja en són dos.

Dit això… Et preguntaràs…

…Per què en comptes de fer tota aquesta inversió no us deixem que cada un de vosaltres contracti un internet propi, que cada un esculli el que vulgui i a quin cost, i nosaltres ens traiem problemes?

A aquest dubte hi ha dos respostes diferents i complementàries:

Si vols fer-ho, només podràs contractar un internet de connexió telefònic (que és la tecnologia existent), per tant el flux de descàrrega també seria molt limitat i hauríeu de contractar amb l’empresa de telecomunicacions la instal·lació de la línia telefònica, ja que la existent està a nom de Vila Universitària i no us serviria. El que la fa una opció costosa i poc funcional, PERÒ no impossible, podeu fer-ho.

A Vila no hi ha la tecnologia necessària per contractar el servei d’alta velocitat o fibra, és per això que, per fases, estem instal·lant la tecnologia més potent possible dins de les limitacions, abans esmentades. Les empreses de telecomunicacions (Movistar, Vodafone, Orange, etc) no tenen cobertura per oferir el servei de fibra (FTTH = Fiber To The Home, coneguda com a Fibra fins a la casa) a Vila.

A tot això, hem de sumar que Vila Universitària data del 1992, època en la que Internet i molt més el WiFi, eren elements impensables, pel que la estructura de la construcció, no ajuda a la cobertura de la xarxa. És per aquest motiu que garantim que tots els pisos de Vila tenen internet, però no podem garantir una cobertura del 100% a tots els pisos. És a dir, és probable que tinguis WiFi al pis, però podria que no arribés a totes les habitacions.

Has de ser conscient que, tot i que la sensació de viure a Vila Universitària és de viure en un pis compartit, no és així totalment, vius a una residència universitària, el que implica que tots formem part d’una comunitat en la que hem de treballar de la mà.

Què fem nosaltres?

Per la nostra banda, som molt conscients que Internet és un element totalment necessari per a la vida d’un estudiant, pel que tenim un equip multidisciplinari i un seguit de mecanismes i eines que garanteixen aquest servei:

– Equips i proveïdors informàtics a nivell de seguretat, comunicacions, xarxes, programari i maquinari.

– Mecanismes de protecció propis sobre tota la xarxa Wi-Fi; que evita caigudes massives a causa de la proliferació de virus o contingut malignes.

– Eines de barreres i filtres perimetrals, per mitigar atacs externs i interns.

– Mecanismes de controls d’accessos i gestió del tràfic en temps real.

Tots ells treballen de manera continuada i intensiva pel manteniment i millora de la xarxa.

Què us demanem a vosaltre?

I perquè pugueu gaudir-hi plenament, necessitem que vosaltres poseu de la vostra part i sigueu conscients que:

Com més afluència d’usuaris hi hagi, el flux de descàrrega es s’alenteix, sobretot, com ja sabeu en horari punta (de 18 a 00 hores).

La tecnologia de la que disposeu en els vostres aparells, també afecta a la connectivitat.

Relacionat amb el punt anterior, l’antiguitat dels vostres equips, també influeix.

Què podem fer junts?

I per últim, però no menys important, l’estat en el que es trobi (virus, quantitat d’apps, etc). Som una comunitat en molts sentits i la xarxa al ser pública, oberta però limitada geogràficament, implica que els virus que tingueu en el vostres aparells, s’encomanen. Nosaltres posem de la nostra part per tallar el màxim d’infeccions, però, tots i totes sabem la velocitat a la que avança Internet així que, com diria el nostre informàtic: “amb internet mai es pot estar al 100% segur, pots estar-ho a un 99% o 98%”, pel que treballem al màxim per combatre tot el que sabem, perquè segur que sorgiran nous elements de desconeixem, els quals poden provocar alentiments puntuals del flux fins que els esbrinem i eradiquem.

Respecte als vostres equips, us podem ajudar, podeu venir a oficines perquè l’informàtic o el delegat informàtic us ajudi a veure què passa i seguir treballant plegats. És més, la primera quinzena de setembre, els delegats informàtics estaran disponibles per analitzar el teu equip i donar-te consells de connectivitat, de manera que puguis aumentar la teva experiencia Vila.